Sänk dine elkostnader – Smarta tips på hur du kan skära ned på elförbrukningen

sänk dina elkostnader och elförbrukning med lågenergilampor

Att skära ned på elförbrukningen sparar inte bara pengar, det är även miljövänligt också. Varje gång vi kopplar in något i vägguttaget bidrar vi till klimatförändringen. Alltså, desto mer vi lär oss om att spara el, desto mer kan vi lära oss leva miljövänligt. De pengar vi får över när vi sparar på el, kan vi istället lägga på andra saker som får oss att må bra.

Spara elektricitet – 12 tips på hur man sparar elektricitet

Det finns en del simpla sätt att spara el på. Ingen av dessa sätt påverkar vårt liv i någon större utsträckning. Det räcker med bara några små modifikationer på hur vi ställer oss inför elförbrukningen så kan vi spara många kilowatt timmar på nolltid. Jag tror att det är inpräntat i våra hjärnor hur man använder el utan att tänka på hur mycket el vi använder. Men om vi ska rädda den här planeten måste vi känna till vad som händer när vi förbrukar el och vad vi kan göra för att inte påverka jorden så mycket.

Det bästa sättet att ändra hushållens elförbrukning är att fokusera på de apparater som drar mest el. Detta är då de stora apparaterna, luftkonditioneringen, eluppvärmda vattenkokare, kylskåp, frysen mm.

Så med tanke på detta, här är 12 tips för att skära ned på elförbrukningen

 1. Höj temperaturen på termostaten i din luftkonditionering, en bättre, stäng av den helt och hållet och använd takfläktar.
 2. Sänk temperaturen på termostaten när värmen är på och klä dig varmt, sov med en extrafilt eller använd kupévärmare i de rum du befinner dig i oftast.
 3. Stäng av värmen och luftkonditioneringen i rum du inte använder och stäng dörrarna till dessa rum.
 4. Installera en termostat som man kan ställa in temperaturer på när du inte är hemma och på natten så att du inte behöver luftkonditionering eller värme på. Ha inställningarna på ett sådant sätt att termostaten sätts på lite innan du vaknar så det är behagligt att gå upp morgonen, låt den stänga av sig själv när du åker till jobbet för att senare starta när du är på väg hem från jobbet. Kontakta en bra elfirma på Gotland om du behöver hjälp med installation.
 5. Tvätta dina kläder i kallt vatten istället för hett vatten, eller åtminstone varmt vatten istället för hett. Det finns många tvättmedel som tvättar dina kläder i kallt vatten. Genom detta sparar du energi.
 6. Om möjligt, använd tvättlinor istället för torktumlare. Detta är en ganska stor förändring, men det sparar definitivt på elräkningen, eftersom du inte behöver torktumlaren.
 7. Låt din frys vara och förbli full för att behålla den kalla luften, men överdriv inte då den kalla luften inte kan cirkulera och varorna kan få det svårare att svalna. Var säker på att du gör rent filtrerna på frysen och kylen för att behålla effektiviteten.
 8. Om du har en extra kyl eller frys i garaget eller källaren, undra på om du verkligen behöver den. Om du gör dig av med den kan du spara väldigt mycket på elräkningen.
 9. Många diskmaskinmodeller har en knapp man kan trycka på som gör att den inte värmer upp disken så att den ska torka, om du stänger av den spar du energi. Har den ett energispararläge använd det! Du sänker elförbrukningen betydligt. Försök även att fylla diskmaskinen innan du sätter igång den.
 10. Ersätt gamla glödlampor med nya lågenergilampor. Elförbrukningen sjunker och de håller längre, så de extra pengarna du betalar för själva lampan sparar du in i längden.
 11. Koppla in elektriska apparater i grenuttag, då kan du alltid snabbt och smidigt stäng av alla apparater samtidigt när de inte används.
 12. Stäng av lampor, tv-apparater och andra apparater när du lämnar rummet eller när du inte använder dem. Detta kanske låter som en sak du gör på rutin, men du blir nog förvånad när du får reda på hur ofta du glömmer det.

Genom att följa några eller alla tips så sparar du el och du minskar utsläppen från de fabriker där de producerar energi. Genom att följa dessa tips spar du energi och du sparar även på de ändliga tillgångar vår jord besitter.